niedziela, 31 października 2010

Dla miłośników jajek - omlet

I czas na kolejną postać jajek, dziś będzie to omlet z "wyspiarskim" natchnieniem ponieważ to z książki z brytyjskimi przepisami.

Ingrediensy dla jednej osoby:

* 3 jajka
* masło
* 3-4 plasterki wędliny
* 1/4 średniego pomidora
* 1/4 średniej czerwonej papryki
* 1/4 średniej żółtej papryki
* 4 czarne oliwki
* sól
* pieprz

Zaczynamy od pokrojenia wędliny i papryk w drobną kostkę, oliwki kroimy na cienkie plasterki. Pomidory też kroimy w drobną kostkę, ale najpierw wygrzebujemy łyżeczką cały miękki i płynny miąższ pomidora i mieszamy razem wszystkie warzywa w misce. Roztrzepujemy w misce jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Pierwszy krok to rozgrzanie masła na płaskiej, dużej patelni.



Wlewamy jajka na rozgrzane masło i zmniejszamy płomień do jak najmniejszego, to jest potrzebne do równomiernego ścięcia się jajek. Co jakiś czas delikatnie poruszamy drewnianą łopatką nasz omlet. Jeśli widać, że cały się "rusza" jak go dotykamy to oznacza, że wszystko jest w porządku i nic nam nie przywiera do patelni. W momencie kiedy widzimy, że jajka już się ścięły lub tylko w pojedynczych miejscach jest "mokro" nakładamy na jedną połowę nasze nadzienie.



Chwilę czekamy, aż wszystko się nam nagrzeje i przykrywamy drugą połową jajka. W tym przypadku będzie można sprawdzić, jakie kto ma zdolności manualne :) my zawsze staramy się omleta "zamknąć". Tym razem nam się nie udało, trzeba uważać by podczas "zamykania" nie zrobić dziur naszymi sztućcami. Jeżeli wam się uda zamknięcie to na krawędziach trzeba troszkę docisnąć aby się to ładnie zapiekło.



Jeśli omlet nie jest zamknięty, to kolejnym testem na sprawność będzie przełożenie go z patelni na talerz. Nam jakoś się udało, na zdjęciu nawet nie widać śladu po "bałaganie" jaki powstał na talerzu ;)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz