środa, 27 października 2010

Krzepiąca jajecznica

Dobre śniadanie to udany cały dzień, dziś proponujemy nieskomplikowany posiłek natomiast przygotowanie go nie jest ekspresowe, bo zajmuje około 20-25 minut.

Ingrediensy na "jednego chłopa" :)

* 4 kromki chleba ( w tym przypadku 2 żytniego i 2 z ziarnami)
* 3 jajka
* pół średniej cebuli
* łyżka masła
* kilka sztuk pieczarek
* sól

Na początku obieramy i kroimy w drobną kostkę pieczarki i siekamy cebulę. Roztrzepujemy jajka i od razu solimy, żeby nie zapomnieć później.



Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę, sekret aromatu jajecznicy tkwi w tym, że powinno się cebulę smażyć na bardzo wolnym ogniu. Powoduje to maksymalne wykorzystanie aromatu cebuli. Kiedy cebula zacznie nam brązowieć wrzucamy na patelnię pieczarki. W przypadku jajecznicy bez pieczarek cebula powinna się smażyć do momentu kiedy całość zbrązowieje.



Kiedy pieczarki się podsmażą i zmiękną wlewamy jajka i mieszamy całość do momentu uzyskania ulubionej przez nas konsystencji.



Na koniec rozkładamy jajecznicę na chlebie i przeżywamy radość: z jedzenia i z tego , że mamy zwolnienie lekarskie od wczoraj i nie musimy iść do pracy :)



Smacznego

2 komentarze:

  1. Lubię jajecznicę na początek dnia, zwłaszcza w sobotę kiedy nie muszę się śpieszyć i jajecznica jak u Ciebie może być wykonana z wieloma składnikami :)

    OdpowiedzUsuń