środa, 10 listopada 2010

Sałatkowa bomba witaminowa

Dziś coś dla miłośników warzyw i liściożerców :)

Sałatkowe ingrediensy na 3 osoby:

* pół główki sałaty lub jak w tym przypadku pół opakowania mieszanki 6 sałat z supermarketu brytyjskiej królowej ;)
* mieszanka kiełków do wyhodowania (soczewica,fasola mung,lucerna,rzodkiewka,pszenica)
* pół średniego pomidora
* pół średniej czerwonej papryki
* pół średniej żółtej papryki
* 100g łuskanego słonecznika
* 1/4 ogórka szklarniowego
* około 100g kukurydzy z puszki
* płaska łyżeczka suszonej bazylii
* płaska łyżeczka suszonego oregano
* 4 łyżki oleju lnianego
* sól
* pieprz

Zaczynamy od wykiełkowania naszej mieszanki, przeważnie trwa to do 4-5 dni aby uzyskać pożądany efekt.



Kiedy kiełki są gotowe, wtedy nasze papryki kroimy w drobną kostkę, pomidora w półplasterki a ogórkowe plasterki w ćwiartki. Olej mieszamy z bazylią i oregano dodając sól i pieprz, w ten sposób robimy sos do polania sałatki. Szatkujemy kiełki na mniejsze kępki. Roztargujemy sałatę na kawałeczki, osączamy kukurydzę i jeśli ktoś z braku łuskanego słonecznika kupił czarny musi go teraz obrać.



W tym momencie pozostaje nam tylko wszystko zgrabnie wymieszać, polać sosem i podawać z chlebem i jak w tym przypadku schłodzonym sokiem pomidorowym.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz