wtorek, 26 października 2010

Zupa kalafiorowa

Dzisiaj zapraszamy na coś z kończącego się sezonu kalafiorowego.

Ingrediensy na 4 osoby:

* około 25g masła
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 duża marchewka
* około 500g różyczek kalafiora
* 600ml wytrawnego cydru (można też oszukiwać mieszając po 200ml wody, soku jabłkowego i wytrawnego białego wina)
* łyżeczka startej gałki muszkatołowej
* 125ml mleka
* 125ml śmietany kremówki
* sól
* pieprz

Najpierw posiekamy drobno cebulę, miażdżymy czosnek, marchewkę kroimy w cienkie plasterki i kalafiora rozdzielamy na niewielkie różyczki. Rozpuszczamy w dużym garnku masło i dodajemy cebulę z czosnkiem. Pod przykryciem dusimy je przez około 5 minut czasem mieszając, aby zmiękło wszystko



Teraz wrzucamy marchewkę ,kalafiora i zalewamy to cydrem i czekamy, aż się zagotuje. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy gałkę muszkatołową.Teraz pozostja nam czekać aż powoli wszystkie warzywa będą miękkie.



W tym miejscu należy dokonać wyboru co chcecie aby powstało: niektórzy wolą taką zupę zmiksować, tworząc delikatny krem a niektórzy wolą zupy "gryzione". W tym przypadku z braku malaksera przychylimy się do tego drugiego sposobu.
Bez względu na wybrany sposób wlewamy teraz mleko i dodajemy śmietanę.



Chwilę jeszcze zupę podgrzewamy i podajemy głodnym domownikom



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz