sobota, 9 października 2010

Zupa warzywno-serowa

Dziś na obiad proponujemy pożywną zupę z ogólnodostępnych składników w najbliższym sklepiku.

Ingrediensy na 4 porcje:

* 25g masła
* 1 duża cebula
* 1 duży por
* 2 ząbki czosnku
* 1,5 łyżki mąki
* 1,5 litra bulionu
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* 2 średnie ziemniaki
* 1/3 łyżeczki tymianku mielonego
* 1 listek laurowy
* 250g żółtego sera (musi być to ser łatwo topliwy)
* sól
* kilka ziarenek pieprzu
* 2 ziarenka ziela angielskiego

Marchewkę,ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę takiej samej wielkości by się równo gotowały, por kroimy w cienkie półplasterki a cebulę w drobną kostkę, obieramy czosnek.



W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy por, cebulę i wyciskamy czosnek. Dusimy to pod przykryciem około 5 minut z przerwami na mieszanie



Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, dusimy dalej przez kolejne 3 minuty pod przykryciem aż będzie wyglądać tak:



Wlewamy niewielką ilość bulionu i mieszamy. Jak się zagotuje to wlewamy powoli całą resztę bulionu cały czas mieszając.
Kolejny krok to dodanie pieprzu,soli, ziela angielskiego i liścia laurowego, po tym wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy do momentu kiedy warzywa będą miękkie czyli około 20 minut ( w zależności od wielkości kostki )



Ścieramy na tarce ser i dodajemy do zupy niewielką garść i mieszamy. Kolejne porcje sera dodajemy w momencie kiedy widzimy, iż poprzednia już się roztopiła.



Po kolejnych 10 minutach gotowania nasza zupa jest gotowa i możemy smiało jeść :)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz