środa, 23 lutego 2011

A to feler, westchnął seler ( i nie tylko on)

No to czas coś zjeść :)
Dzisiaj coś z cyklu: "cudze chwalicie a pietruszki z marchewką to nie jecie" :)

Ingrediensy na niezłą michę:

* 150g ryżu
* łyżeczka curry
* 3 marchewki
* średni seler
* 2 pietruszki
* 50g orzechów włoskich
* pół pora
* łyżka octu ziołowego (my mieliśmy pod ręką tylko winny)
* 1 łyżka soku z cytryny
* 5 łyżek oleju słonecznikowego
* natka pietruszki
* 1/2 łyżeczki cukru
* sól
* pieprz
* łyżka masła klarowanego (tutaj jest wspaniały przepis)



Zaczynamy od ugotowania ryżu z curry. W tym czasie marchewkę,pietruszkę, seler kroimy na cienkie słupki (lepsze będą cieńsze i krótsze niż my zrobiliśmy, będzie wygodniej wam je jeść i smażyć. Por kroimy w cienkie plasterki, orzechy siekamy.



Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa, orzechy i dusimy do miękkości.



Kiedy już są miękkie tak jak sobie zażyczycie to dodajemy ryż oraz sól i pieprz.
W tym czasie mieszamy obok nasz składniki na sos: cukier, sok z cytryny, olej, ocet.



Wykładamy gotowe danie do miseczki, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.



Smacznego

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zdrowie i smaczne propozycje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I bardzo dobrze, ze o tych sezonowych korzeniowych ktoś pomyślał. Kolorowo i zdrowo. Bardzo takie dania lubię.

    OdpowiedzUsuń