Ale, że kucharze nie płaczą to zabraliśmy się do krojenia mięsa w bardzo drobne kawałki. Ale po kolei...
Ingrediensy dwuosobowe:
* 1 pierś z kurczaka
* pół puszki kukurydzy
* 1 łyżeczka sosu sojowego
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżeczki cukru
* 1 jajko
* 3 garście ryżu brązowego
* 2 garście mrożonej zielonej fasolki
* masło klarowane
* sos słodko-kwaśny
Pierwszy krok to ugotowanie ryżu, który to bardzo długo się gotuje a następnie...
Zaczynamy od wrzucenia do miski mięsa, odcedzenia kukurydzy i wsypania mąki do miski. Roztrzepujemy jajko i wlewamy trochę do miski. Dodajemy sos sojowy.

Mieszamy wszystko rękami i w razie potrzeby dodajemy więcej jajka lub mąki.Wsypujemy cukier. Wyrabiamy ciasto.

Formujemy płaskie placki i układamy na czymś posypanym mąką. W międzyczasie gotujemy naszą fasolkę.

Rozgrzewamy masło i smażymy nasze placki na średnim płomieniu z dwóch stron do momentu kiedy lekko zbrązowieją.

Wszystko gotowe, wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego
Bardzo mi się podoba Wasz styl:)Takie bardziej pulpeciki wyszły, ale bardzo smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńKurczakoplacki uwielbiam! Jedno z moich ulubionych dań obiadowo-imprezowych :D
OdpowiedzUsuńNo tak, rzeczywiście placki powinny być bardziej płaskie. Ale woleliśmy nie ryzykować, że wszystko się rozpadnie na patelni i nie będzie jak odwrócić.
OdpowiedzUsuń