niedziela, 20 lutego 2011

Burak-ziemniak, dwa bratanki

Cześć!
Dzisiaj zapraszamy na nieskomplikowaną sałatkę, ale trochę czasu nam zabierze, głównie przez gotowanie buraków. Ciekawe jest to, że się obrażamy w momencie nazwania nas burakami, a przecież to taka pożyteczna bulwa:poprawia morfologię krwi,łagodzi stresy, obniża ciśnienie,ma dużo błonnika. No ale do rzeczy..



Ingrediensy na jedną miskę:

* 3 niewielkie buraki
* 5 niewielkich ziemniaków
* 1 średni ogórek konserwowy
* 1/2 białej części pora
* 1 winne jabłko - w naszym przypadku cały czas twierdziło, że jest niewinne ale wyrok wykonaliśmy ;)
* pieprz
* około 250ml majonezu

Zaczynamy od umycia oraz ugotowania naszych buraków i ziemniaków w łupinkach.

Podejrzewamy, że wam też ziemniaki pierwsze się ugotowały, więc najpierw to je pokroimy w drobną kostkę i ogórka w półsłupki.



Teraz czas pokroić buraki również w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki. Por kroimy w półplasterki i jabłko w kostkę.



Teraz pozostaje dodanie majonezu, pieprzu i końcowym zadaniem jest to wszystko dokładnie wymieszać.




Smacznego

7 komentarzy:

  1. ładny ma kolor od tych buraków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt, burak z majonezem daje zawsze przyjemny róż, to prawie danie dla zakochanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Love ingrediensy! To moje słowo na dziś. Szkoda, że tu tyle majonezu, bo to nie mój klimat kaloryczny...ale może coś się z jogurtem naturalnym uda zmajstrować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. Uwielbiam takie sałatki. Robiłam ostatnio podobną, ale z oliwą. Wolę z majonezem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zezarło mi komentarz :/ wiec ponowie pytanie: dobre to wyszlo? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak,dobre to było, ciekawy smak, w szczególności połączenie jabłka z burakiem. Ostatnio nam brakowało smaku buraka, więc tym razem nie było oliwek, ani kukurydzy czy czegoś bardziej egzotycznego. Polecamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się sałatka, zwłaszcza że szukałem przepisów na sałatki z buraków

    OdpowiedzUsuń