niedziela, 20 marca 2011

Wegetariański schabowy z dodatkami.

Hej kuchenne ziomalki i ziomale

Dzisiejszy obiad jest typowym zgapieniem. Tutaj znaleźliśmy interesujący przepis jak wykorzystać seler jako danie główne. Do oryginalnego przepisu Ani dorzuciliśmy jeszcze pieczone ziemniaki, wyszło smaczne i lekko zaskakujące smakiem. Wpisało się to w naszą tendencję wykorzystywania tradycyjnych warzyw, które mamy pod nosem. a więc do dzieła.

Ingrediensy na jeden talerz:

* 1 średni seler
* 1 szklanka mąki
* 1 jajko
* pół szklanki mleka
* sól
* pieprz
* mozzarella
* olej do smażenia
* 2 ziemniaki
* wędzona mielona papryka

Seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jako, że wcześniej nie gotowaliśmy jeszcze selera, pokroiliśmy go najpierw na plasterki o grubości pół centymetra, żeby mieć pewność czy już jest gotowy.



W tym czasie z mąki, mleka i jajka wyrabiamy w miarę gęste ciasto do obtaczania selera.



Kroimy ziemniaki w cienkie plasterki i posypujemy papryką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.



Teraz ugotowane plasterki selera obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.



Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim ziemniaki, seler i nakładamy na niego plasterki sera. Posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika.



Zapiekamy wszystko około 15 minut. Plasterki ziemniaków muszą być cienkie, by zdążyły się upiec, ale żeby ser nie spiekł się za bardzo. Gdy mamy grubsze plasterki ziemniaków najpierw je przypiekamy, a później dodajemy seler.



Smacznego

4 komentarze:

  1. Bardzo mi miło, że zrobiliście te kotleciki:)A z pieczonymi ziemniakami to już "full wypas":). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hm...ciekawie, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący pomysł na smaczny obiad

    OdpowiedzUsuń