sobota, 19 marca 2011

Barszcz czerwony II podejście

Walczyć, walczyć i jeszcze raz walczyć!!! Oto co powinniśmy wszyscy robić w kuchni, gdy coś nam nie wychodzi.Nasz poprzedni barszcz czerwony był dobry, natomiast z dodatkami mieliśmy problemy. Dzisiaj powtórzymy barszcz ale zmienimy dodatek ze "ślimaków" na uszka.

Tutaj znajdziecie nasz przepis na barszcz na zakwasie, którego zapas wykorzystamy również i dzisiaj. Natomiast przepis na uszka podejrzeliśmy u Macieja Kuronia.

Ingrediensy na około 18 uszek:

* 200g mąki
* 30g suszonych grzybów
* 1 łyzka masła
* 1 cebula
* 1 jajko
* sól

Jak widzimy nasz barszcz już doszedł, więc niech sobie postoi i dojrzeje.



W tym czasie zalewamy grzyby ciepłą przegotowaną wodą i moczymy około 2 godzin.Po tym czasie grzyby gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy.



Teraz siekamy cebulę i grzyby. Podsmażamy najpierw samą cebulę. dodając później grzyby.



Z mąki, jajka, soli wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy przegotowanej wody. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy kwadraty o boku 5cm. Nakładamy farsz.



Teraz nasze kwadraty składamy na pół tworząc trójkąty i zlepiamy razem tworząc ładne uszka.



Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut i odcedzone zalewamy gorącym barszczem. I teraz najlepsze... łyżki w dłoń!!! :)



Smacznego

2 komentarze:

  1. Taka miseczka to dla mnie za mało, najchętniej zjadłabym cały gar barszczu z tymi uszyskami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. grzyby musisz trochę niedokładnie zmiksowaći wrzucić na zeszkloną cebulkę i podsmażyć i dużo pieprzu i sól i koniecznie chociaż łyżkę masła do podsmażenia inaczej farsz jest kiepski-jak mam mało suszonych grzybów dodaję usmażone przemielone pieczarki i przesmażam to z suszonymi j.w.-farsz jest łagodniejszy i nie ma wielkiej różnicy.ewent.można dodać łyżkę tartej bułki w celu zagęszczenia.

    OdpowiedzUsuń