sobota, 12 marca 2011

Ryż warzywny sosem polany

Hej!

Nasz wczorajszy wpis utrzymuje się nadal na Durszlaku, no kto by pomyślał...
A to pewnie dlatego, że cieplej się zrobiło i wszyscy wylegli się dogrzewać i gotowanie wam nie w głowie było. Szkoda tylko, że wylegli również ci debilni wypalacze traw, oni powinni się zabrać za gotowanie! Chcesz ogień? To sobie na palnik popatrz jak Ci obiad podgrzewa jeden z drugim!!!
Dziś proponujemy lekki i łatwy obiad.

Ingrediensy na jeden głód:

* jednoosobowa garść ryżu brązowego
* 1 malutka marchewka
* garść zielonego groszku
* garść zielonej fasolki
* garść żółtej fasolki
* 2 różyczki brokuł
* 2 różyczki kalafiora
* szczypta wędzonej papryki
* 2 łyżeczki śmietany
* 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
* 1 ząbek czosnku

Rozpoczynamy od gotowania ryżu ponieważ potrzebuje on pół godziny gotowania , by stać się miękkim. W tym czasie my rozmrażaliśmy nasze warzywa (wszystkie były mrożonkami oprócz marchewki).



Jako, że nie mamy żadnego specjalistycznego sprzętu a chcieliśmy je podgrzać na parze za konstrukcję posłużył nam garnek i durszlak. Podgrzewaliśmy warzywa około 15 minut.



Na ostatnie kilka minut gotowania ryżu dorzuciliśmy marchewkę.



Teraz czas na nasz sos: mieszamy śmietanę, jogurt, paprykę i wyciskamy czosnek.



A teraz odcedzamy marchewkę z ryżem, przekładamy do jakiegoś naczynia, dodajemy groszek i mieszamy razem. Wykładamy na talerz, resztę warzyw układamy również i polewamy sosem.



Smacznego

1 komentarz: