środa, 24 listopada 2010

Cukinia o bogatym wnętrzu

Każdy z nas czasem dojrzewa do tego aby cukinię która u nas już długo mieszka poprosić o obecność w smacznym posiłku :) dziś coś dla lubiących zapiekanki. W roli głównej: Pani cukinia

Ingrediensy dla jednej osoby:

* 1 mała cukinia
* 2 plasterki boczku wędzonego
* pół niewielkiej cebuli
* 100g pieczarek
* 50g ryżu
* pół łyżeczki curry
* wędzona papryka mielona
* 4 czarne oliwki
* 2 plasterki pomidora
* 1 plasterek sera
* 10 listków świeżej bazylii
* sól
* pieprz




Na patelnię pierwszy wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do momentu kiedy zamieni się w piękne skwarki. Dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Kolejny krok to wrzucenie pieczarek startych na drobne wióri. Smażymy około 5-8 minut.



Osobno gotujemy ryż, dodając do wody curry, aby go zabarwić. Po ugotowaniu wrzucamy go na patelnię, dorzucamy pokrojone oliwki, wrzucamy posiekaną bazylię. Solimy, dodajemy szczyptę papryki,pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy.



Z przekrojonej na pół cukinii wydrążamy miąższ (przyda się do jajecznicy) i wypełniamy ją farszem. Na wierzchu układamy pomidora i ser.



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 150 stopni i wkładamy cukinię na około 10 minut lub do roztopienia się sera. Na koniec jeszcze tylko ketchup i gotowe.




Smacznego

2 komentarze:

  1. wczoraj na kolację miałam zapiekaną cukinię tyle że w wersji wegańskiej. jak ja lubię jej smak;)

    OdpowiedzUsuń