sobota, 20 listopada 2010

Irlandzki gulasz wołowy

Dla tych wszystkich u których chłodniejszy dzień powoduje wzrost apetytu dzisiejszy nasz gulasz będzie w sam raz. Oprócz głodu potrzeba też nam będzie trochę cierpliwości na kuchcenie :)

Ingrediensy na 4 osoby:

* 0,5kg wołowiny pieczeniowej
* 30dkg wędzonego boczku
* oliwa do smażenia
* 4 niewielkie cebule
* 3 garście suszonych grzybów
* 3 marchewki
* sól
* pieprz
* 1,5 łyżeczki otartego tymianku
* natka pietruszki
* 4-5 ząbków czosnku
* 250ml czerwonego wytrawnego wina
* 0,5l bulionu wołowego
* 50g masła
* 3 łyżki mąki

Zaczynamy od zamoczenia grzybów w wodzie, pokrojenia w średnią kostkę wołowiny i boczku.
Grzyby odstawiamy na bok a resztę wrzucamy razem na rozgrzaną oliwę w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym



Cebule kroimy w ćwiartki a marchewki w półplasterki.Kiedy mięso będzie zbrązowione i lekko przysmażone wyciągamy je i do oliwy wrzucamy warzywa razem z grzybami. Dodajemy sól i pieprz.



Po doprawieniu solą i pieprzem wrzucamy mięso, posypujemy tymiankiem i wyciskamy obrany wcześniej czosnek.



Wlewamy bulion i dolewamy wino. Teraz bedzie nam potrzebna cierpliwość bo musimy na wolnym ogniu nasz gulasz dusić około godziny, aby mieć miękkie warzywa i mięso.



Kiedy wszystko jest już miękkie a nas skręca z głodu wyciagamy z garnka wszystkie warzywa i mięso. Roztapiamy masło w małym rondlu i dodajemy mąkę. Mieszamy i smażymy około 2 minut. Doprowadzamy do wrzenia nasz sos bez warzyw i dolewamy mąkę z masłem.



Teraz wystarczy ponownie wrzucić mięso i warzywa, dobrze wymieszać i na talerzu posypać natką i gotowe.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz