sobota, 25 czerwca 2011

Makaron, tuńczyk,oliwki,cytryna w misce

Witajcie współwyznawcy kuchennych zachwytów.
Zachciało nam się makaronu po naszej pomidorówce, sięgnęliśmy więc na półkę z naszymi ulubionymi książkami. Pełno tam pozycji z przepisami makaronowymi, dziś zobaczycie jeden z nich w "dziewiczym" wykonaniu. Nam smakowało, pewnie co jakiś czas do tego wrócimy.

Ingrediensy na miskę osobową:

* 2 spore garście makaronu
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki masła klarowanego
* 2 ząbki czosnku
* mała puszka tuńczyka w sosie własnym - ok. 100g na osobę
* 2 łyżki soku z cytryny
* 8 czarnych oliwek
* garść świeżej natki pietruszki

Zaczynamy od ugotowania makaronu, korzystając z czasu gotowania siekamy pietruszkę.



Teraz kroimy na plasterki oliwki, rybę odcedzamy i dzielimy na kawałki.



Czas na rozgrzanie masła i oliwy na patelni i posiekanie czosnku. Smażymy czosnek do momentu jak się zarumieni, ale trzeba uważać, bo wtedy niewiele brakuje do przypalenia czosnku.



Czosnek zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy tuńczyka, oliwki i mieszamy. Podgrzewamy tak długo, aby się wszystko zagrzało. Na koniec dodajemy pietruszkę.



Ostatni krok to odcedzenie makaronu i tutaj w zależności od upodobań wrzucamy makaron na patelnię i wszystko mieszamy lub tak jak my zrobiliśmy, czyli makaron polaliśmy sosem w misce.



Smacznego

5 komentarzy:

  1. wszystko co bardzo lubie...fajny pomysl na wykorzystanie makaronu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Szczególnie duża ilość czosnku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki makaron:) I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tuńczyka... Ale fakt, że, aby był dobry musi być w kawałkach i z tych lepszych, przynajmniej według mnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zacheciłas mnie ta fotorelacją, fajnie tak pokolei a na koniec wszystko razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie wyglądające danie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń