sobota, 11 grudnia 2010

Cukinia ukryta w zupie

Cukinia jest warzywem przez nas stosunkowo niedawno odkrytym, wcześniej jakoś tak wychodziło, że była egzotykiem. Ale nic, co cukiniowe nie jest nam już obce :) Dzisiejsza zupa jest prosta i szybka.

Ingrediensy na 3 pyszczki:

* 1 cukinia
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 nieduże papryczki piri piri
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka sosu worcester
* 2 szczypty soli
* 2 łyżki oleju
* 1l wody
* pół łyżeczki curry
* pół szklanki ryżu

Zaczynamy od pokrojenia cebuli i cukinii w talarki oraz od poszatkowania czosnku i paptyczek.



Teraz podsmażamy na oleju cebulę z czosnkiem i papryczkami.Mieszamy przez chwilę, aby się czosnek równomiernie w garnku rozłożył razem z papryczkami.



Jak się wszystko podsmaży, wrzucamy cukinię, dodajemy cukier oraz sól i solidnie mieszamy. Po kilku chwilach wlewamy wodę i gotujemy do momentu, kiedy cukinia będzie miękka.



Jednocześnie gotujemy osobno ryż z curry a do zupy wlewamy sos worcester. Kiedy cukinia i ryż będą gotowe podajemy do stołu.




Smacznego

1 komentarz: