sobota, 17 sierpnia 2013

Paella na sierpniowe popołudnie

Cześć

Dziś zaproponujemy wam danie które należy do tych które można zrobić z wielu różnorodnych składników.
Jest to dobre na okazje kiedy to trzeba coś zrobić z naszymi końcówkami warzyw lub mięsa i nie trzeba się specjalnie przy nim napracować. Paella przypomina nam trochę risotto tylko z większą gamą składników.
Posiłkowaliśmy się przepisami Nigelli Lawson oraz Gordona Ramsay'a



Ingrediensy czteroosobowe:

* około 200g kiełbasy chorizo
* oliwa
* 3 zielone cebulki posiekane
* 2 posiekane ząbki czosnku
* 250g ryżu arborio
* 200g mrożonych krewetek
* 150g mrożonego groszku
* kostka rosołowa lub 500ml bulionu
* sól
* pieprz
* pęczek kolendry lub natki pietruszki
* 1 cytryna
* 3 pomidory
* 1 zielona papryka


Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy, posiekania pomidorów, czosnku i cebuli oraz papryki.
Na jednej rozgrzanej patelni przysmażamy kiełbasę, a w drugiej głębokiej rozgrzewamy dość dużo oliwy i przysmażamy czosnek z cebulką. Po kilku minutach do czosnku i cebulki wsypujemy ryż i mieszamy tak, aby cały się nawilżył oliwą.


Przysmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przysmażamy pomidory, aż się rozpadną. W tym czasie do naszego ryżu dodajemy krewetki, groszek, paprykę i wszystko mieszamy. Wlewamy nasz bulion lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Mieszamy, czekamy aż się zacznie gotować i zmniejszamy płomień. Teraz czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Teraz już nie mieszamy.


W momencie wchłonięcia całego bulionu pozostaje jeszcze wszystko doprawić solą i pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami które lubicie.
Podajemy paelle razem z cytryna pokrojoną w ćwiartki.

Smazcnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz