poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sałatka z rukoli, gorgonzoli z gruszką i orzechami

Hej

Dzisiaj możecie zobaczyć u nas szybką sałatkę do zrobienia której zainspirowała nas wizyta w pizzerii Stonehenge. Jedliśmy ją tam dwa razy w różnych lokalach.
Za pierwszym razem podano nam w takiej formie jaką widzicie poniżej, a za drugim razem było to coś w rodzaju kopca z sałaty z resztą składników poukładaną na szczycie.
Nam do gustu przypadł pierwszy sposób podania i taki też prezentujemy wam dzisiaj


Ingrediensy:

* rukola
* 1 duża gruszka
* ser gorgonzola lub inny niebieski
* orzechy włoskie lub pistacje
* dobry, gęsty ocet balsamiczny lub:
       * sok z cytryny
       * oliwa
       * miód

Rozpoczynamy od rozłożenia na talerzu rukoli. Kroimy gruszkę w kawałki, ser rozdrabniamy rękami, siekamy orzechy i posypujemy sałatkę.
Dodatkowo polewamy ją octem balsamicznym lub naszym vinegretem (łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, pół łyżki soku z cytryny)

Smacznego

2 komentarze:

  1. Dzięki za tę sałatkę. Niby składniki oczywiste, ale lubię się upewnić, że dobrze robię. Mam zresztą problem z estetycznym podawaniem sałatek. Raczej nie umiem ich tak ładnie skomponować. Także gratuluję poczucia estetyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Czy mogłabym poprosić o wskazanie jakiego miodu użyć najlepiej? Miałam miód spadziowy i po dodaniu oliwy Monini "sos" zrobił się klejący i mocno cukrowy i nie nadający się do jedzenia...

    OdpowiedzUsuń