sobota, 27 lipca 2013

"Marokański" kurczak z ryżem i owocowymi dodatkami



Witamy

Dzisiejsze nasze danie nazwaliśmy marokańskim w cudzysłowie , ponieważ tak nam się kojarzy z kuchnią z tego kraju, jest to kurczak z ryżem,orzechami i owocami takimi jak czereśnie i rodzynki oraz morele. Spodobało nam się to danie kiedy widzieliśmy jak robił je Nigel Slater w jednym ze swoich programów.
Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ




Ingrediensy:

* 3 udka z kurczaka
* 2 łyżki oliwy
* sok z połowy cytryny
* 2 gałązki tymianku
* 2 ząbki czosnku
* 250g ryżu basmati
* laska cynamonu
* 4 ziarenka kardamonu
* ząbek czosnku
* 50g orzechów pistacjowych
* 60g rodzynek
* 150g suszonych moreli
* 150g czereśni
* garść posiekanej pietruszki i koperku
* kilka listków świerzej mięty
* 200ml jogurtu naturalnego
* szczypta mielonego cynamonu

Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temp. 200C. Układamy mięso kurczaka w naczyniu żaroodpornym posmarowanego oliwą, natartego solą i pieprzem. Obkładamy go czosnkiem, tymiankiem, plasterkami cytryny i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Wkładamy do piekarnika na około pół godziny



Następnie musimy przepłukać ryż na sitku. Płukamy go do momentu kiedy woda z niego spływająca będzie czyta. Przerzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Wody powinno być około centymetra powyżej poziomu ryżu. Wkładamy tam laskę cynamonu, kardamon i ząbek czosnku. Lekko solimy i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy ryż na bardzo delikatnym płomieniu przez około 15 minut pod przykryciem. Kiedy zniknie cała woda wyjmujemy cynamon czosnek i kardamon.



Naszego upieczonego kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Szatkujemy pistacje, kroimy na małe kawałki czereśnie, morele. Posypujemy nimi i rodzynkami kurczaka i lekko mieszamy.
Siekamy nasze zioła i dodajemy do kurczaka, dodajemy również ryż i mieszamy wszystko razem dbając o to żeby nie "przemieszać" - nie musi to być idealnie wymieszana potrawa


Sos robimy wrzucając do jogurtu posiekaną miętę i szczyptę mielonego cynamonu.
Sosem tym polewamy ryz z kurczakiem i owocami na talerzu.




Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz