niedziela, 14 sierpnia 2011

Świńska zupa chilli

Hej

Niedawno mieliśmy w naszym mieście kilka chłodniejszych dni, nie jesteśmy zwolennikami upałów, ale mimo wszystko postanowiliśmy się nieco rozgrzać. Jednym z niezawodnych sposobów na takie ciepełko w brzuszku to dobra zupa, a jeśli do tego dodać jakieś nuty chilli to wtedy rozgrzany brzuszek zapewniony :)
A teraz zapraszamy na zupę niezwykle prostą ale bardzo pożywną.

Jest to przepis który bierze udział w akcji "III Letni Festiwal Zupy"

Ingrediensy na 3 litry rozgrzewajki:

* oliwa
* 500g chudego mięsa wieprzowego mielonego
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki pasty pomidorowej
* 400g pomidorów krojonych z puszki
* 450ml bulionu drobiowego
* 1/8 łyżeczki kolendry
* 1/8 łyżeczki kminku
* 1/4 łyżeczki oregano
* 1 łyżka łagodnego chilli
* kwaśna śmietana
* sól
* pieprz

Rozpoczynamy od posiekania cebuli, pokrojenia w drobną kostkę papryki, zrobienia bulionu i oczywiście jeśli ktoś nie miał gotowego zmielonego mięsa, musi je zmieliś w tym momencie.



Teraz czas na rozgrzanie w garnku oliwy. Wrzucamy do smażenia mięso, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu zrumienienia mięsa. Zmniejszamy ogień, dodajemy paprykę, cebulę i wyciskamy czosnek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem , aż do momentu zeszklenia cebuli.



teraz dodajemy pastę pomidorową, pomidory, resztę przypraw i całość zalewamy bulionem. Mieszamy i czekamy , aż się zagotuje.Dodajemy chilli i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości papryki.



Wszystko już za nami, teraz tylko przelewamy do naczyń i dekorujemy śmietaną.



Smacznego

2 komentarze:

  1. Chętnie i ja bym się rozgrzała taką zupą:). A coś w tym stylu właśnie za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń