piątek, 27 maja 2011

Pierś Nigelli ;)

Hej
No to co ? Łapiemy się za kurczaka!!! Dzisiaj będziemy sprawdzać, co nam Pani Lawson poleca zrobić z piersią z kurczaka. Potrawa, którą robiliśmy wyszła nam, początkującym kucharzom bardzo dobrze. Smakowała nam i chciało nam się więcej :)
Polecamy ten przepis na wszelakie obiady lub niezbyt późne kolacje.

Ingrediensy na parę uszu:

* pojedyncza pierś z kurczaka
* 70ml maślanka
* ćwierć łyżki sosu Worcestershire
* 40g bułki tartej
* ćwierć łyżeczki soli selerowej (my użyliśmy sól czosnkową)
* szczypta pieprzy cayenne
* dwie szczypty tymianku
* 20g sera parmezan
* olej do smażenia
* troszkę natki pietruszki
* kawałek pomidora lub dwa koktajlowe
* sól zwykła do pomidora
* sałata lub jak w naszym przypadku gotowy miks ze sklepu

Nasze pyszne danie zaczynamy od ułożenia mięsa na folii spożywczej. Przykrywamy je również z góry i rozwałkowujemy na równomierny kotlet.




Teraz maślankę mieszamy z sosem w misce i w tej marynacie pozwalamy mięsu poleżeć przez pół godziny, a jeśli macie okazję to możecie tak mięso marynować całą noc w lodówce.



Mięso się marynuje, a my mieszamy bułkę z serem, tymiankiem , solą czosnkową, pieprzem oraz ze startym serem.



Rozgrzewamy olej na patelni a nasze cudownie marynowane mięso obtaczamy w panierce z obydwu stron i kładziemy na patelnię. Smażymy z dwóch stron.



Czas smażenia wykorzystujemy na zrobienie sałatki z naszych sałat i delikatnie osolonego pomidora. Na koniec posypujemy wszystko posiekana natką pietruszki.



Smacznego

4 komentarze:

  1. pyszny sposób na kurczaczka:) może wypróbuję:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Tytuł co najmniej dwuznaczny więc spodziewajcie się rekordowej ilości wejść:). Pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilka - gorąco polecamy, jest to szybkie wi wygodne.
    Aniu - nawet nie było tłumów w statystykach, to świadczy tylko, że tu prawdziwi kucharze zaglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam,ale przykro mi żadna rewelacja.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń