Dobry wieczór
Śledziła nas po ulicach ostatnio czerwona kapusta, pojawiała się tu i tam, za rogiem, na przejściu dla pieszych, za krzakami, za garażami.. no to w końcu zaproponowaliśmy jej, żeby wpadła na obiad :)
Inspirację znaleźliśmy na Dwóch Chochelkach i oto przedstawiamy co nam z tej inspiracji wyszło:
Ingrediensy na garnek 3 litrowy:
* pół główki czerwonej kapusty - do pół kilograma
* 2 cebule
* 25 dag wołowiny
* 3 ząbki czosnku
* 1 jabłko
* 2 duże ziemniaki
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka cukru
* 1 liść laurowy
* sól
* pieprz
* łyżka masła
Rozpoczynamy od poszatkowania kapusty, kroimy wołowinę w kostkę a cebulę w plastry.
Na maśle podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia, dodajemy mięso i smażymy mieszając co jakiś czas. Siekamy czosnek.
Do podsmażonego mięsa dodajemy czosnek, cukier, sól, pieprz, liść laurowy, curry i mieszamy dokładnie
Zalewamy wszystko wodą (około 4-5 szklanek) i gotujemy powoli przez 90 minut. Pod koniec gotowania kroimy jabłko w kostkę i ziemniaki (mieliśmy dodatkową frajdę poniważ kupiliśmy po raz pierwszy w tym roku nowe ziemniaki).
Po wrzuceniu ziemniaków i jabłek, gotujemy wszystko jeszcze pół godziny i podajemy wszystkim zgłodniałym.
Smacznego
zaskakująca ta zupa. chyba jeszcze nigdy nie jadłam takiej z dodatkiem czerwonej kapusty..
OdpowiedzUsuńŚlinka leci. Ciekawa zupa:)
OdpowiedzUsuńNo, no, no... Kolor jest dla mnie niesamowity tej zupy! Taki egzotyczny! Ale wydaje się, że musi być b. smaczna
OdpowiedzUsuń