A teraz coś co należy do żelaznych punktów w wielu domach ,ale z małą modyfikacją makaronu, który będzie serowy.
Ingrediensy na 4 porcje:
* 1 żółtko
* 25g startego sera żółtego (w oryginalnym przepisie był parmezan,ale wszystko zależy od możliwości najbliższego sklepu)
* 2 łyżki mąki
* starta gałka muszkatołowa
* 1-2 łyżeczki wody
* 1 łyżka estragonu
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
* sól
* pieprz
Powyższe składniki są na makaron, na rosół nic nie podajemy abyście mogli zrobić według własnych pomysłów. Nasz wyglądał tak jak widać poniżej(oczywiście w trakcie gotowania he he he)
By zrobić makaron najpierw żółtko,ser i mąkę mieszamy razem z gałką ,solą i pieprzem.
Dolewamy wodę i wszystkie składniki ugniatamy widelcem, aby powstała jednolita masa, łatwo odchodząca od ścianek miski
Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i rolujemy do momentu uzyskania średnicy około 3mm. Pozostawiam do wyschnięcia na około 15 minut i kroimy na kawałki około 3cm.
Doprowadzamy nasz rosół do wrzenia i zmniejszamy płomień, wrzucam makaron na jakieś 5 minut. Dodajemy estragon i pietruszkę.
I teraz pozostaje tylko dla naszego rosołu znalezienie dla niego jakiejś klimatycznie uszczerbionej miski :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz