wtorek, 28 września 2010

Coś dla wyspiarskich emigrantów

A dzisiaj polsko-brytyjskie danie, czyli angielski przepis z polskim rosołem który najprawdopodobniej został wam z naszego poprzedniego przepisu.
A więc do dzieła:

Ingrediensy na 4 porcje:

* 400g kiełbasek wołowych lub kiełbasy wiejskiej
* 20g masła
* 1 średnia cebula grubo pokrojona
* 1 łyżka curry
* 1 łyżka mąki
* 2 marchewki grubo pokrojone
* 300g ziemniaków pokrojonych w grubsze kawałki
* 500ml bulionu
* 1 szklanka świeżch liści natki pietruszki

Mniej więcej powinno wyglądać to tak:



Kolejnym krokiem jest podsmażenie naszej kiełbasy, nie używajcie do tego żadnego tłuszczu, pozwólcie kiełbasie samej się wytopić



Równocześnie na jakiejś dużej głębokiej patelni (lub w garnku) smażymy cebulę aby ją zeszklić, dodajemy mąkę i curry i smażymy jeszcze około 2 minut



Teraz do cebuli dodajemy marchew, ziemniaki i zalewamy to naszym bulionem



Następnie pod przykryciem gotujemy około 15-20 minut,a jak nie macie przykrywki to i druga patelnia się nada :)



Po 15-20 minutach odkrywamy danie,dodajemy kiełbasę i czekam aż zgęstnieje sos i zmiękną warzywa. W końcu podajemy :)



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz