Hej!
Ze spaghetti w tej wersji łączy nam się jedno niezbyt przyjemne smakowe doznanie znad morza sprzed kilku lat, wobec tego nigdy nie robiliśmy tego dania w domu.
Ale przecież prawdziwi bohaterowie niczego się nie boją, więc postanowiliśmy skorzystać z bardzo dobrze ocenianego w komentarzach przepisu z BAJKORADY
Ilości składników są na żywo przeklejone z oryginału (z małymi zmianami), my nie mieliśmy pieczarek i użyliśmy zwyczajnego sera a nasze danie było jednopyszczkowe ;)
* 30 dag boczku wędzonego
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 śmietana 12%-18%
* 2 żółtka
* 4 - 5 łyżek startego sera
* świeżo zmielony pieprz
* makaron
* natka pietruszki
* szczypiorek
Rozpoczynamy od pokrojenia boczku i od wymieszania w osobnej misce: śmietany, startego sera i żółtek.
Następnie boczek podsmażamy razem z cebulą i posiekanym czosnkiem w szerokiej lub głębokiej patelni.
W czasie podsmażania boczku gotujemy nasz makaron, a jak będzie gotowy to go odcedzamy i wrzucamy na patelnię.
Po podsmażeniu makaronu wlewamy mix śmietanowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Wsypujemy pietruszkę i szczypiorek. Mieszamy.
A teraz już tylko widelce w dłoń i naprzód!!!
Smacznego
Dobra carbonara nie jest zła, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń