sobota, 1 października 2011

Szpinak w pierogach

Witamy

Na durszlaku pojawiła się akcja która zainspirowała nas do dzisiejszego obiadu, mianowicie chodzi o pierogi. Oboje le lubimy na wiele sposobów: z mięsem, z serem, z kapustą, owocami, grzybami...a dzisiaj postanowiliśmy zrobić je po raz pierwszy z serem i szpinakiem. Nawet udało się nam kupić szpinak liściasty, co jeszcze bardziej nas nakręciło na to danie, a jako że dziś sobota to mamy na to czas, żeby wszystko od samego początku zrobić własnymi rękami.

Ingrediensy na 2 duże porcje:

* mąka
* żółtko
* sól
* gorąca woda
* pieprz
* gałka muszkatołowa
* szczypiorek
* 250g niekwaśnego białego sera
* 250 liści szpinaku
* 1 łyżka oleju
* 1 ząbek czosnku

Nie podajemy proporcji składników na ciasto, abyście wykorzystali to jakie wam najlepiej wychodzi i jakie lubicie. Zaczynamy od przesiania mąki przez sito, dodajemy do niej trochę ciepłej wody, zagarniamy mąkę z brzegów. Gdy woda zwiąże trochę mąkę dodajemy żółtko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i przykrywamy miską na około 10 minut.
W tym czasie zabieramy się do naszego farszu. Zagotujcie w dużym garnku wodę na szpinak. Rozdrabniamy nasz ser widelcem w misce, użyliśmy sera który w nazwie miał coś, że jest w stylu włoskim, ale użyjcie jaki tylko twaróg macie lub wasz ulubiony. Do sera dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy.



Woda pewnie wam już wrze, więc wrzućcie do niej szpinak i pogotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Odcedźcie go, i jak trochę wystygnie czas na posiekanie szpinaku.



Teraz nasz posiekany szpinak dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy.



No i bierzemy się za ciasto, czyli wałek w dłoń i po rozwałkowaniu wykrawamy kwadraty do których wkładamy farsz i lepimy pierogi.



Nasze pierogi już cieszą oczy i pewnie ślinka wam już cieknie :) więc czas je ugotować. Na koniec posypujemy je posiekanym szczypiorkiem a warto tu wspomnieć, iż dobrym dodatkiem do nich byłyby skwarki z boczku - dodają więcej treści i aromatu.
Bez tego będą to pierogi dla osób lubiących delikatne potrawy.



Smacznego

5 komentarzy:

  1. uwielbiam pierogi, a takie ze szpinakiem i twarogiem sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgrabne te Wasze pierogi. Ja z reguły lepię z kółek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mają świetny kształt :) Wyglądają przepysznie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogów w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chyba wypróbuję w najblizszym czasie. :)

    Poza tym, ja lepię z kółek, a nie kwadratów, ale i jedne i drugie wyglądają przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to może być pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń