Hej. Co tam u was? Bo u nas pęczak :)
Dziś coś pożywnego i zarazem zdrowego o lekkiej nutce polskiej kaszowej tradycji. Pęczak się długo gotuje, więc to danie będzie dla wytrwałych.
Ingrediensy dwójkowe:
* 100g kaszy pęczak
* 1/3 czerwonej papryki
* 1/3 żółtej papryki
* 4 średnie pieczarki
* 1 średnia marchewka
* 1/3 cukini
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* kawałeczek żółtego sera
* oliwa
* sól
* pieprz
Na początek gotujemy kaszę w osolonej wodzie do miękkości czyli około 40 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa, cebulę i pieczarki.
Podsmażamy cebulę na oliwie a jak się zeszkli to wrzucamy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy, aż wszystko zmięknie.
Do miękkich warzyw wyciskamy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy startym serem oraz posiekaną pietruszką. Mieszamy wszystko dokładnie.
Bierzemy jakąś miseczkę i smarujemy ją oliwą dokładnie i napełniamy kaszą z warzywami. Przykrywamy dużym talerzem i odwracamy wszystko. Oczywiście miseczkę smarujemy oliwą od środka :)
Smacznego
mysle, ze to fajnie moze smakowac:) wyglada na pewno ladnie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńPiękne kolorowe danie - a przy okazji jakie zdrowe :-) Może kiedyś się w końcu skuszę na pęczak...
OdpowiedzUsuńJa pęczak uwielbiam!:) Super propozycja!
OdpowiedzUsuń