Witamy!
Dzisiaj serwować będziemy coś co zapożyczyliśmy z pewnego dodatku do pewnego czasopisma o pewnej nazwie brzmiącej jak miejsce, gdzie się gotuje ;)
Co nam potrzeba?
Ingrediensy na jeden talerz:
* 4 pietruszki
* 1/3 szklanki oliwy
* 2 łyżeczki otartego tymianku
* 1 ząbek czosnku
* łyżeczka soli
Zaczynamy od umycia, i obrania pietruszek. Następnie gotujemy pietruszki przez około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Osobno do oliwy wciskamy czosnek, dajemy tymianek i mieszamy wszystko dokładnie.Nasze pietruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą, obtaczamy w oliwie pietruszki z każdej strony.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut.
Teraz podajemy jako ciepłązakąskę lub jak w naszym przypadku dodatek do głównego dania.
Smacznego
Mój domowy intendent właśnie zakupił mi całe opakowanie pietruszki. Zastanawiałam się co ja z nią pocznę, a teraz już wiem:)
OdpowiedzUsuńJeden mały szczegół nam się przypomniał - podczas pieczenia można pietruszki polewać sosem zbierając go łyżeczką z naczynia.
OdpowiedzUsuńpietruszka.... jako dodatek do obiadu nie był jeszcze przeze mnie wykorzystywany.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie a mis smakować wspaniale. Takie dodatki są pyszne do mięsa albo soczewicy.
OdpowiedzUsuńPietruszka jest super:)! Karol Okrasa ją też promuje, m. in. za to go też lubię:) mmm
OdpowiedzUsuń