poniedziałek, 14 lutego 2011

Mała wariacja na temat pietruszki

Witamy!
Dzisiaj serwować będziemy coś co zapożyczyliśmy z pewnego dodatku do pewnego czasopisma o pewnej nazwie brzmiącej jak miejsce, gdzie się gotuje ;)
Co nam potrzeba?

Ingrediensy na jeden talerz:

* 4 pietruszki
* 1/3 szklanki oliwy
* 2 łyżeczki otartego tymianku
* 1 ząbek czosnku
* łyżeczka soli

Zaczynamy od umycia, i obrania pietruszek. Następnie gotujemy pietruszki przez około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.



Osobno do oliwy wciskamy czosnek, dajemy tymianek i mieszamy wszystko dokładnie.Nasze pietruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą, obtaczamy w oliwie pietruszki z każdej strony.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut.



Teraz podajemy jako ciepłązakąskę lub jak w naszym przypadku dodatek do głównego dania.



Smacznego

5 komentarzy:

  1. Mój domowy intendent właśnie zakupił mi całe opakowanie pietruszki. Zastanawiałam się co ja z nią pocznę, a teraz już wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden mały szczegół nam się przypomniał - podczas pieczenia można pietruszki polewać sosem zbierając go łyżeczką z naczynia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pietruszka.... jako dodatek do obiadu nie był jeszcze przeze mnie wykorzystywany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie a mis smakować wspaniale. Takie dodatki są pyszne do mięsa albo soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pietruszka jest super:)! Karol Okrasa ją też promuje, m. in. za to go też lubię:) mmm

    OdpowiedzUsuń