sobota, 2 października 2010

Powiew tradycji - krupnik

Dziś znana powszechnie zupa, inspirowana przepisem z kotlet.tv

Ingrediensy na 4 porcje:

* udko z kurczaka
* 1 średnia pietruszka
* 1 średnia marchewka
* kawałek selera
* pół dużej cebuli
* 3 średnie ziemniaki
* sól
* ziarenka pieprzu
* dwa liście laurowe
* 100g kaszy jęczmiennej
* natka pietruszki

Na początku zaczynamy od wrzucenia do wody udka oraz cebuli którą wcześniej przypiekamy nad ogniem tak, aby się delikatnie w kilku miejscach przypaliła.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki lub półplasterki, natomiast seler wrzucamy w kawałku.



I jeszcze płaska łyżeczka soli i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy wszystko około 20-30 minut.



Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Odmierzamy kaszę.
Tak przygotowane składniki dodajemy do zupy i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.



Gotową zupę nalewamy do miski i uwieńczamy arcydzieło natką pietruszki.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz