Hej
Dziś relacja z naszego małego archiwum sprzed kilku tygodni. Coś smacznego i troszkę niecodzienne spojrzenie na nasze codzienne składniki obiadowe. Był to smaczny obiad, najbardziej do gustu przypadł nam kurczak w pomidorach, w spisie składników znajdziecie także bób którego nie ma na zdjęciach - akurat wtedy nie mogliśmy kupić. Jest to też kolejne użycie przez nas mięty, która nam orzeźwia coraz więcej potraw od kiedy znalazła się u nas na parapecie w doniczce. Szczerze polecamy - zarówno miętę jak całą resztę obiadu.
Ingrediensy:
* 2 udka z kurczaka
* oliwa
* 1 cebula
* 1 łyżeczka tymianku
* 200g dojrzałych pomidorów bez skórki
* 1/4 szklanki czarnych oliwek
* 50g fasolki szparagowej
* główka czosnku
* 1 łyżeczka mięty
* 1 łyżeczka szczypiorku
* 1 łyżeczka pietruszki
* 1 łyżeczka estragonu
* 1/2 cytryny
* ziemniaki według potrzeb
* 1 liść laurowy
* 2 gałązki rozmarynu
* sól
* pieprz
* 20dkg bobu - opcjonalnie
Zaczynamy od umycia kurczaka. Wycieramy go do sucha i oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.
Rozgrzewamy oliwę i kurczaka przesmażamy chwilę z obydwu stron. Przekładamy go na talerz a na tłuszczu z kurczaka smażymy posiekaną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Po kilkuminutowym smażeniu dodajemy pomidory i pokrojone oliwki. Do tego dodajemy kurczaka i przykrywamy patelnię smażąc wszystko powoli aż mięso kurczaka będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i myjemy ziemniaki. Umyte i osuszone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. dodajemy nieobrane ząbki czosnku (ile kto lubi), liść laurowy i rozmaryn. Smażymy pod przykryciem do miękkości ziemniaków obracając je co jakiś czas.
Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy.
W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i dolewamy 200ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 8 minut. Dodajemy posiekana mięte, pietruszkę,szczypiorek i estragon. Smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz