czwartek, 3 maja 2012

Pierogi marchewkowe

Witamy

Po raz kolejny zaprosimy was na coś co upatrzyliśmy na innym blogu. Tym razem zainspirowała nas Magoldie
Zobaczyliśmy u niej ładne, kolorowe pierogi z farszem, jakiego jeszcze nie próbowaliśmy. Wyszły nam smaczne, lekkie pierogi w sam raz na lekki posiłek o ciekawym smaku.
Tak to się odbywało:




Ingrediensy na dwa talerze:

* tyle ciasta na pierogi ile lubicie i zjecie :)
* 4-5 średnich marchewek
* 2 cebule
* olej
* sól
* pieprz

Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Później czasie obieramy i siekamy cebulę. Podsmażamy ją na patelni do momentu aż się zrumieni. Marchewki obrane wrzucamy do wody i po zagotowaniu wody gotujemy je jeszcze przez około 4 minuty.



Marchew studzimy i ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Do marchewki dodajemy połowę podsmażonej cebuli oraz sól i pieprz. Mieszamy nasz farsz.



Do nakładania farszu do ciasta skorzystaliśmy z pożyczonej od mamy pierożnicy. Wystarczy na niej rozwałkować ciasto, nałożyć farsz i ponownie rozwałkować wierzchnią warstwę ciasta i gotowe :)



Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i czekamy aż wypłyną. Podgrzewamy jeszcze pozostałą część cebuli i polewamy nią gorące pierogi.

Smacznego

7 komentarzy:

  1. Piękne, a gdzie można kupić takie ustrojstwo do pierogów??? Bardzo poręcznie i czasooszczędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasze ma około 20 lat, ale podobne można kupić na allegro :)

      Usuń
  2. ojej. kocham pierogi, ale nie znoszę marchewki :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły fantastycznie ;)
    Cieszę się ,że skorzystaliście z mojego przepisu :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawi mnie tylko jak będą takie pierogi smakowały ze skwarkami??

    OdpowiedzUsuń